Wat is Scrum?

Wat is Scrum?

De traditionele manier van bouwen, of het nu software is of een gebouw, is heel lineair: eerst een gedetailleerd plan maken en daarna het plan uitvoeren. Voor routineprojecten, zoals bijvoorbeeld een huizenblok, werkt dat vaak prima. Maar waar projecten complexer worden is de uitkomst vaak teleurstellend. En dat is eigenlijk heel eenvoudig te verklaren.

Big-bang versus iteratief

Onderstaand plaatje schetst wat er gebeurt bij complexe projecten. Er is een startpunt (rondje) en een doel (kruisje). Er wordt een plan gemaakt en uitgevoerd (de blauwe pijl). Terwijl het plan wordt uitgevoerd is er maar weinig zicht op het eindresultaat en is het moeilijk om koers te houden richting doel. Vaak dwaalt men tijdens de uitvoering van het plan ongemerkt een beetje af, met als gevolg dat de trotse presentatie van het eindresultaat vaak geen knalfuif wordt, maar eerder een Big Bang blijkt.

Je kunt dat vergelijken met een kinderspelletje: loop geblinddoekt naar een boom toe. Voordat je de blinddoek omdat bepaal je je koers, maar eenmaal geblinddoekt is er geen kind dat de boom ook echt weet te vinden. Gaanderweg verandert de koers subtiel en omdat het kind door de blinddoek de boom niet kan zien, kan hij ook zijn koers niet wijzigen.

Iteratieve methodes (vaak aangeduid als Agile) proberen het koersprobleem op te lossen door te spieken. Door steeds maar een korte tijd te lopen en tussendoor steeds even je blinddoek af te doen, kun je tussentijds je koers corrigeren. Omdat er vaak ook veel minder wordt gepland (en gewoon wordt begonnen te lopen), zijn de eerste stukjes van de route vaak behoorlijk uit koers. Maar doordat er onderweg steeds kan worden gecorrigeerd, wordt het doel met veel grotere kans gehaald (zie de groene pijlen).

Interatieve benadering »